Du er måske stødt på titler som disse, hvis du er en del af erhvervslivet i Danmark. Du har måske også allerede lidt en idé om, hvad titlerne besidder? Men kender du egentlig forskellen mellem de to erhverv?

En revisor besidder en uddannet titel

Det kan især være svært at finde rundt i begreberne, fordi de i vores dagligdags sprog godt kan erstatte hinanden. Det er dog alligevel ikke helt det samme. En af de ting, der adskiller en revisor fra en bogholder, er, at en revisor har uddannet sig til sin titel som revisor. En revisor har opgaver som f.eks. at tage sig af stiftelse af selskaber, tegne årsregnskabet og lignende.

Der er mange virksomheder, der kun tager kontakt til sin revisor, når de skal have klaret årsregnskabet eller skal have stiftet et nyt selskab eller skal have noget konkret rådgivning omkring skat. En revisor har samtidig en mere rådgivende rolle, end bogholderen har. En revisor reviderer dit regnskab og giver dig specifikke pointers.

Bogholder er ikke en beskyttet titel

En bogholder er mere ind over firmaet, mens det hele sker. Han eller hun skal nemlig løbende holde styr på, at der bliver ført ajour for alle dokumenter, fakturer, indtægt og omkostninger. Det gør f.eks. TB-support. En bogholder har også til opgave at lave det egentlige regnskab, som senere typisk sendes til revidering hos revisoren.

Bogholder er, som overskriften afslører, ikke en beskyttet titel. En bogholder er ofte kontor- eller økonomi-uddannet, men der er set eksempler på, at bogholdere kalder sig selv revisorer – og så er det jo ikke så underligt, at man bliver forvirret over forskellen.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din revisor faktisk er en revisor, skal personen være tilknyttet en af de tre organisationer: Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Registrerede Revisorer eller Foreningen Danske Revisorer.

Er personen tilknyttet bare én af ovenstående, så kan du være sikker på, at han eller hun har en relevant uddannelse og er en ærlig revisor.

Skal du bruge en bogholder eller revisor til regnskabet?

Det kan være svært at få overblikket over virksomhedens regnskab. Derfor kan det være en rigtig god idé at investere i en bogholder eller en revisor. Du må gøre op med dig selv, hvor meget du evner selv at stå for økonomien i firmaet. Hvis du ved, du har et godt overblik, kan det godt være nok at have en revisor, som reviderer og rådgiver ud fra et regnskab, du har lavet.